top of page
Search

Συναισθήματα και ΔΕΠ-Υ: Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

theodora-tsanaka

Η ΔΕΠ-Υ είναι ένα αναπτυξιακό νευρολογικό σύνδρομο που εμφανίζεται στην παιδική ηλικία.

Τα συναισθήματα στα παιδιά με ΔΕΠ-Υ

Η λέξη συναίσθημα σημαίνει «μία κίνηση προς τα έξω». Είναι μια αντίδραση που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε πως είμαστε, σε σχέση με αυτό που περνάμε. Ένα συναίσθημα συνδέεται αναγκαστικά με ένα εξωτερικό ερέθισμα και προκαλεί φυσιολογικές αντιδράσεις όπως εφίδρωση, δάκρυα, ερυθρότητα ... Τα συναισθήματα είναι ενστικτώδη και διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Δεν υπάρχουν θετικά ή αρνητικά συναισθήματα: όλα τα συναισθήματα είναι αγγελιοφόροι, μας μεταφέρουν δηλαδή ένα μήνυμα.

- Πρωταρχικά συναισθήματα

Υπάρχουν τέσσερα βασικά συναισθήματα:

  • Χαρά: Είναι η φυσική κατάσταση των ανθρώπων και η καλύτερη πηγή κινήτρων και ενέργειας. Συνδέεται με την ικανοποίηση μιας επιθυμίας. Είναι μια κατάσταση ευχαρίστησης που εκδηλώνεται με χαμόγελο.

  • Θυμός: χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των ορίων και τον σεβασμό. Είναι μια προστατευτική αντίδραση. Ο θυμός μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας απογοήτευσης, ενός εμποδίου, ενός αισθήματος αδικίας ...

  • Φόβος: Είναι ένα συναίσθημα προσδοκίας. Μας προειδοποιεί για πιθανό ή πραγματικό κίνδυνο και μας προετοιμάζει να αντιδράσουμε ή να φύγουμε.

  • Η θλίψη: συνδέεται με μια απώλεια, μια απογοήτευση, μια ανεκπλήρωτη επιθυμία. Συχνά ακολουθείται από χαμηλά επίπεδα ενέργειας και κινήτρων.


Σε αυτά τα τέσσερα βασικά συναισθήματα προστίθεται η αηδία και η έκπληξη.

  • Η αηδία είναι το συναίσθημα που ένα άτομο αισθάνεται όταν έρχεται αντιμέτωπο με κάτι που δεν του αρέσει και το απορρίπτει ενστικτωδώς.

  • Η έκπληξη προκαλείται από μια απροσδόκητη κατάσταση ή πληροφορία.

Τέλος, υπάρχουν δύο συναισθήματα κοινωνικοποίησης, αυτά της ντροπής και της ενοχής.

- Πώς βιώνει το παιδί με ΔΕΠ-Υ τα συναισθήματά του και με ποια ένταση;

Η ΔΕΠ-Υ είναι μια διαταραχή που συνδυάζει τρία κύρια χαρακτηριστικά:

  • ελλειματική προσοχή,

  • υπερκινητικότητα και

  • παρορμητικότητα.

Η διαχείριση των συναισθημάτων μας σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω πριν ενεργήσουμε ή μιλήσουμε. Όμως, η ΔΕΠ-Υ επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εγκέφαλοι των παιδιών διαμορφώνουν τις ενέργειες και τις ιδέες τους. Έτσι, η διαχείριση των συναισθημάτων και η ρύθμιση της απογοήτευσης γίνεται δύσκολη. Ο χρόνος σκέψης μειώνεται σε αυτά τα παιδιά, με αποτέλεσμα την παρορμητικότητα και τη συναισθηματική υπεραπόκριση.

Τα συναισθήματα μπορούν να έρθουν σε κύματα και μερικές φορές να εκδηλώνονται με ακραίες μεθόδους, προκαλώντας συγκρουόμενες καταστάσεις καθώς η δράση προηγείται της σκέψης. Οι γονείς έχουν συχνά αυτό το αίσθημα ανημπόριας με το παιδί τους με ΔΕΠ-Υ, επειδή η παραμικρή αναστάτωση μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις.

- Ποιος είναι ο αντίκτυπος της ΔΕΠ-Υ στη μάθηση;


Πρώτα απ 'όλα, τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δυσκολεύονται να παραμείνουν συγκεντρωμένα στην τάξη, οπότε χάνουν σημαντικές πληροφορίες. Συχνά δυσκολεύονται να παρακολουθούν την ομιλία του δασκάλου, κρατώντας ταυτόχρονα σημειώσεις, ενώ παράλληλα παραμένουν συγκεντρωμένα. Κάνουν, επίσης, λάθη απροσεξίας και δυσκολεύονται να συνθέσουν και να εξαγάγουν σημαντικές πληροφορίες από κείμενα. Έχουν δυσκολία να διαβάσουν ολόκληρη την οδηγία σε κάθε άσκηση, λόγω της παρορμητικότητας τους. Ο αργός τους ρυθμός τους κάνει να μην μπορούν να ανταποκριθούν κατά τη διάρκεια των διαγωνισμάτων και των αξιολογήσεων.

Η ΔΕΠ-Υ επηρεάζει και τις εκτελεστικές λειτουργίες του ατόμου. Επομένως είναι πιο δύσκολο να συγκεντρωθεί στη δουλειά του ένας μαθητής με ΔΕΠ-Υ επειδή του παρουσιάζονται πάρα πολλά ερεθίσματα ταυτόχρονα: βλέπει, ακούει, σκέφτεται, αισθάνεται συναισθήματα και έχει δυσκολία να δώσει προτεραιότητα σε όλα αυτά. Αυτό προκαλεί καθυστέρηση στη μάθηση, καθώς απουσιάζει το κίνητρο να κάνει τα μαθήματά του μετά από μια τόσο κουραστική μέρα.

Άλλωστε οι έρευνες δείχνουν ότι το ένα τρίτο των παιδιών με ΔΕΠ-Υ έχουν μαθησιακές δυσκολίες.

- Τι επιπτώσεις έχει η ΔΕΠ-Υ στην καθημερινή ζωή του παιδιού ;

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ δυσκολεύονται στην οργάνωση της καθημερινότητας τους καθώς αποφεύγουν ενέργειες που απαιτούν σημαντική ψυχική προσπάθεια. 'Οταν μία εργασία δεν αποφέρει άμεσα αποτελέσματα παρουσιάζουν μία έλλειψη επιθυμίας να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν την εργασία αυτή. Ξεχνούν επίσης τα πράγματα τους στην καθημερινή ζωή, παιχνίδια , βιβλία, προσωπικά αντικείμενα κλπ

Ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ είναι συχνά απρόβλεπτο, τραβάει την προσοχή, διακόπτει τον συνομιλητή του, απαντά χωρίς να έχει ακούσει την ερώτηση, δυσκολεύεται να περιμένει τη σειρά του. Αυτό οφείλεται στην παρορμητικότητα του.

Εάν είναι υπερκινητικό, θα έχει την τάση να μιλάει πολύ, να κουνάει τα χέρια και τα πόδια του, και να κινείται στο χώρο.

Όλα αυτά οδηγούν σε βασικά προβλήματα όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

- Πώς να υποστηρίξετε τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ ως γονείς;


Η ΔΕΠ-Υ δεν αποτελεί εμπόδιο στην επιτυχία. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ έχουν πολλές αρετές: είναι δημιουργικά, ευαίσθητα, έξυπνα, με ανεπτυγμένη περιέργεια και ηγετικές ικανότητες . Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να πιστεύετε στο παιδί σας, να το ενθαρρύνετε, να επανεξετάζετε τις προσδοκίες σας, να μπορείτε να συμβιβάζεστε… Είναι απαραίτητο να επικοινωνείτε με τους δασκάλους και να εφαρμόζετε το πλαίσιο το οποίο τα παιδιά χρειάζονται και δικαιούνται στο σχολείο.

Γονείς: Ο ρόλος του "βοηθού"


Ο γονέας καλό θα ήταν να διαδραματίσει το ρόλο του «βοηθού» για να υποστηρίξει το παιδί με ΔΕΠ-Υ που δυσκολεύεται να οργανωθεί. Είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε το παιδί μας σε αυτήν την προσπάθεια, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στα βασικά! Επιπλέον, είναι καλό να προσαρμόσετε το περιβάλλον του για να κάνετε την μελέτη στο σπίτι λιγότερο επώδυνη: τακτοποιημένο γραφείο χωρίς παιχνίδια, μεγάλη μπάλα για κάθισμα, λάστιχο στα πόδια της καρέκλας ...

Οι χρονοδιακόπτες είναι επίσης πολύ χρήσιμοι: δίνουν κίνητρο καθώς ο χρόνος που απομένει εμφανίζεται με κόκκινο χρώμα. Για το διάβασμα στο σπίτι, είναι πιο αποτελεσματικό να κάνετε 20/25 λεπτά μελέτης, μετά ένα σύντομο διάλειμμα.

- Ποια εργαλεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την ενίσχυση της συγκέντρωσης

Κλασικός χρονοδιακόπτης: επιτρέπει στο παιδί να κατανοήσει την έννοια του χρόνου χάρη στο σύστημα οπτικής αναπαράστασης. Πολύ εύκολο στη χρήση: απλώς γυρίστε τον κόκκινο δίσκο στο επιθυμητό χρονικό διάστημα. Το ορατό μέρος του κόκκινου δίσκου μειώνεται καθώς περνά ο χρόνος μέχρι να εξαφανιστεί εντελώς. Επιτρέπει στο παιδί να «βλέπει» τον χρόνο που περνά και να τον ποσοτικοποιεί καλύτερα. Ο χρονοδιακόπτης έχει τη θέση του παντού: στο σπίτι, στην τάξη, κατά τη διάρκεια συνεδριών θεραπείας ή αποκατάστασης.

Η μπάλα του σώματος: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φουσκωμένη για ασκήσεις σώματος και εκτόνωση ενέργειας ή ημι-φουσκωμένη ως καρέκλα! Βοηθάει στη συγκέντρωση ενός παιδιού με ΔΕΠ-Υ που έχει πρόβλημα να καθήσει να κάνει τα μαθήματά του.

Μπαλάκι Squeeze δίχτυ: Πιέστε αυτό το μπαλάκι στο χέρι σας για να δείτε να προεξέχουν κομμάτια του από το δίχτυ. Είναι πολύ χρήσιμο στην εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας και την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αγχολυτικό και να βοηθήσει στη συγκέντρωση.

Αγχολυτικό για πόδια: Αν το παιδί σας κινεί συνεχώς τα πόδια του όταν κάθεται μπορείτε να εφαρμόσετε ένα ειδικό λάστιχο στα πόδια της καρέκλας ώστε να εκτονώνει την ενέργεια που νοιώθει στα κάτω άκρα του. Είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, τα παιδιά μπορούν να κινούνται χωρίς να ενοχλούν κανέναν.

Όλα αυτά τα αξεσουάρ υποστηρίζουν τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ καθώς τα βοηθάνε να εκτονώσουν την υπερκινητικότητά τους διευκολύνοντας έτσι τη συγκέντρωσή τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι να είστε δημιουργικοί, προκειμένου και με τη βοήθεια των επαγγελματιών να βρείτε εναλλακτικές και πρωτότυπες μεθόδους που να διευκολύνουν αυτά τα παιδιά στη μάθηση.

Comments


bottom of page