top of page
Search

Πώς να μένουμε ήρεμοι όταν το παιδί μας έχει κρίση θυμού; (+ δωρεάν υλικό)

theodora-tsanaka

Updated: Oct 23, 2020

Ως γονείς όλοι έχουμε βιώσει εκρήξεις θυμού με φωνές και κραυγές για τουλάχιστον μία φορά... Αυτά τα ξεσπάσματα αποτελούν μέρος της φυσιολογικής ανάπτυξης των παιδιών , ειδικά στην ηλικία που αρχίζουν πραγματικά να αναπτύσσουν την αυτονομία τους, περίπου στους 18 μήνες. Επιπλέον, τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ μπορεί να έχουν συχνές κρίσεις και ο μόνος τρόπος να εκφραστούν είναι να φωνάζουν.

Μερικές συμβουλές ώστε να υιοθετήσουμε μια προσαρμοσμένη αντίδραση όταν το παιδί μας βιώνει μία έκρηξη θυμού:

Μην φωνάζετε πιο δυνατά από αυτό

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης και θα προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους σύμφωνα με το παράδειγμα που τους δίνουμε. Είναι σημαντικό να μην αντιδράτε στις κραυγές του παιδιού σας φωνάζοντας. Αν υιοθετήσετε μια απαλή, ήρεμη φωνή θα επιτρέψετε στο παιδί σας να προσαρμοστεί και να επικεντρωθεί σε αυτή έτσι ώστε σταδιακά να ηρεμήσει.

Αφήστε το να ονομάσει τα συναισθήματά του

Είναι σημαντικό το παιδί σας να μπορεί να βάλει ένα όνομα στα συναισθήματά του. Να θυμάστε ότι κάθε "ιδιοτροπία" κρύβει μια ανάγκη. Ο εγκέφαλος ενός μικρού παιδιού είναι ανώριμος, και πριν από την ηλικία των 5 ετών, κυριαρχεί ο αρχαϊκός και συναισθηματικός εγκέφαλος. Ακόμα και όταν ζητάτε από το παιδί να ηρεμήσει, συνεχίζει να ουρλιάζει, και μερικές φορές η έκρηξή του είναι τέτοια που κυλιέται στο έδαφος! Ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του, αυτά τα συναισθήματα μερικές φορές το κατακλύζουν.

Σε περιόδους κρίσης, ξεκινήστε αναγνωρίζοντας τον θυμό του, λέγοντάς του ότι καταλάβατε τι συναίσθημα βιώνει εκείνη τη στιγμή: «Βλέπω ότι είσαι θυμωμένος, έχεις το δικαίωμα να νιώθεις θυμό, μπορώ να το καταλάβω». Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να αισθάνονται θυμωμένα, αλλά δεν επιτρέπεται να το εκφράζουν με επιθετικό ή βίαιο τρόπο. Αυτή η διαφοροποίηση είναι σημαντική. Η πρόκληση μας ως γονείς είναι να του επιτρέψουμε να εκφράσει τον θυμό του, να τον εξωτερικεύσει με διαφορετικό τρόπο και να καταφέρει να αναγνωρίσει τι ήταν αυτό που τον θύμωσε, να εντοπίσει την αιτία του θυμού του.

Διδάξτε το να αναγνωρίζει και να εκφράζει με άλλο τρόπο τον θυμό του.

Ο τροχός των συναισθημάτων: όταν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την κατάσταση! Αυτός ο τροχός βοηθά τα μικρότερα αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τι αισθάνονται, να βάλουν λέξεις στα συναισθήματα που νιώθουν και να εκφράσουν τις ανάγκες τους.

Το δειγματολόγιο των συναισθημάτων: αυτό το πολύ διασκεδαστικό και πρακτικό εργαλείο είναι ιδανικό για να βοηθήσει τα παιδιά να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο σχολείο μετά από περιστατικά, κατά τη διάρκεια κοινωνικών ιστοριών ή κατά τη διάρκεια συζητήσεων σχετικά με τα συναισθήματα.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει τον θυμό του διαφορετικά

Κατ 'αρχάς, μπορείτε να προτείνετε στο παιδί σας να αναπνεύσει εισπνέοντας και εκπνέοντας βαθιά για να ανακτήσει σταδιακά την ψυχραιμία του. Μπορείτε επίσης να του προσφέρετε ένα “κουτί ηρεμίας” γεμάτο με αντικείμενα που θα του επιτρέψουν να εκφράσει τον θυμό του με διαφορετικό τρόπο. Στη συνέχεια, μπορείτε να προτείνετε μια δραστηριότητα (ζωγραφική, αθλητισμός, γιόγκα κ.λπ.) που θα του επιτρέψει να στρέψει την προσοχή του αλλού και να ηρεμήσει.

Αγνοήστε τα βλέμματα των άλλων

Όλοι έχουμε κατά νου την εικόνα ενός παιδιού που ουρλιάζει και κυλιέται στο πάτωμα μπροστά από το ταμείο του σούπερ μάρκετ και περίπου δέκα άτομα να παρακολουθούν αυτήν τη συμπεριφορά. Σκεφτείτε ότι για κάθε άτομο που σας επικρίνει, υπάρχει (τουλάχιστον) ένα άλλο που σας καταλαβαίνει και συμπάσχει μαζί σας. Ίσως να το έχει περάσει στο παρελθόν. Έτσι, εάν το μικρό παιδί σας πάθει κάποια “κρίση” στο σούπερ μάρκετ και αισθάνεστε τρομερή αμηχανία, θυμηθείτε ότι η συναισθηματική υγεία του παιδιού σας είναι πιο σημαντική από την εικόνα που μπορεί να σχηματίσουν οι γύρω σας για εσάς. Είναι σημαντικό να μην χτυπάτε, να μην φωνάζετε, να μην διαπραγματεύεστε ή να μην τιμωρείτε το παιδί σας. Μείνετε ήρεμοι και το συντομότερο δυνατόν μετακινήστε το σε ένα πιο κατάλληλο μέρος. Το περιβάλλον του σούπερ μάρκετ ή του πολυκαταστήματος δεν είναι ούτως ή άλλως φιλικό προς τα παιδιά.

Μετά την κρίση, προσπαθήστε να συζητήσετε

Μόλις ηρεμήσει το παιδί σας, προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο για να συζητήσετε την κρίση που μόλις συνέβη. Φροντίστε να το κάνετε αυτό σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Ο στόχος δεν είναι να τιμωρήσετε το παιδί σας, αλλά να κατανοήσετε τι προκάλεσε αυτήν την ακατάλληλη συμπεριφορά, αυτήν την κρίση. Όσο πιο ανοιχτοί και ειλικρινείς είστε στη συζήτηση, τόσο πιο άνετο θα είναι το παιδί σας να παραδεχτεί τον λόγο της συμπεριφοράς του.

Θέστε σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη διαχείριση και την κατανόηση των επόμενων κρίσεων

Όταν το παιδί σας αρχίζει να φωνάζει, χρησιμοποιήστε αυτήν τη στιγμή ως ευκαιρία μάθησης ώστε να καταλάβετε γιατί συμβαίνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές και πώς μπορείτε να τις αποτρέψετε στο μέλλον. Συνιστάται επίσης για ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, ΔΕΠ-Υ ή διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Στην πραγματικότητα, όποτε συμβαίνει μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, θα αφιερώνουμε χρόνο για να γράψουμε τα ABC αυτής της συγκεκριμένης συμπεριφοράς:

(A) (Antecedent) Προηγούμενο: γεγονότα που συνέβησαν πριν από τη συμπεριφορά.

(B) (Behavior) Συμπεριφορά: η αντίδραση του παιδιού στο προηγούμενο γεγονός.

(C) (Consequence) Συνέπεια: Τι συνέβη μετά τη συμπεριφορά για να ενθαρρύνει / αποτρέψει την επανάληψη της κατάστασης;

Η ιδέα αυτής της μεθόδου είναι να αναλύσουμε την ίδια συμπεριφορά αρκετές φορές για να προσδιορίσουμε αν υπάρχει κάποιο μοτίβο που επαναλαμβάνεται. Στη συνέχεια, διαμορφώνουμε ένα σχέδιο για να αλλάξουμε το προηγούμενο και / ή τη συνέπεια, έτσι ώστε η κακή συμπεριφορά να σταματήσει. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το εργαλείο για να προσδιορίσετε εάν το προηγούμενο ή / και η συνέπεια είναι πέρα ​​από τον έλεγχο του παιδιού σας (για παράδειγμα, στην περίπτωση αισθητηριακής υπερευαισθησίας).

Εάν το παιδί σας «επιτίθεται» δημόσια, μην παίρνετε τα πράγματα πολύ σοβαρά και μην χρησιμοποιείτε βίαιες αντιδράσεις με φωνές και χειρονομίες. Πράγματι, φωνάζοντάς του ή χρησιμοποιώντας εκβιασμό δεν θα βοηθήσει τα πράγματα. Το αντίθετο.

Αν θέλετε να κατεβάσετε τα δύο πολύ χρήσιμα εργαλεία : το δειγματολόγιο των συναισθημάτων και τον τροχό των συναισθημάτων κάντε κλικ στον παρακάτω σύδεσμο.

留言


bottom of page