top of page
Search

Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης στο δημοτικό και στο νηπιαγωγείο (+δωρεάν υλικό)

theodora-tsanaka

Το να επιτρέπουμε στους μαθητές μας να συνειδητοποιήσουν τα συναισθήματά τους και να τους διδάσκουμε μεθόδους ώστε να τα αναγνωρίσουν, να τα κατανοήσουν, να τα εκφράσουν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι απαραίτητο για την προσωπική τους ευημερία. Με αυτόν τον τρόπο κάνουν το σχολείο ένα μέρος όπου αισθάνονται καλά, όπου αισθάνονται αυτοπεποίθηση. Η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης έχει αποδειχθεί απαραίτητη για την ανάπτυξη της μάθηση και την πρόοδο. Οι μαθητές, μετά από παρότρυνση του δασκάλου, θα μπορούσαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Αυτό θα συμβάλει στη δημιουργία ενός γαλήνιου κλίματος, που θα βασίζεται στο να ακούμε όχι μόνο τα δικά μας συναισθήματα αλλά και αυτά των συμμαθητών μας. Έτσι πραγματοποιείται ένα πρώτο βήμα προς την ενσυναίσθηση! Στο τέλος αυτού του άρθρου θα βρείτε έναν σύνδεσμο ώστε να κατεβάσετε δωρεάν ένα ειδικά διαμορφωμένο υλικό που στοχεύει στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ενσυναίσθησης σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Όσο καλύτερα κατανοούμε τα συναισθήματα των παιδιών τόσο περισσότερο μπορούμε να τα βοηθήσουμε.


Σήμερα το πρωί ο Γιώργος είναι λυπημένος. Όχι πολύ λυπημένος... Στην πραγματικότητα ανησυχεί! Ξέχασε το τετράδιό του, ξέχασε να κάνει μια άσκηση, ξέχασε τα κλειδιά του σπιτιού... και δεν τολμά να το πει. Η Ελένη είναι θυμωμένη γιατί τσακώθηκε με την αδερφή της πριν έρθει στο σχολείο.


Να μερικές από τις μικρές καθημερινές καταστάσεις που βαραίνουν την καρδιά των παιδιών. Αν η δασκάλα δεν τις γνωρίζει, θα είναι πιο δύσκολο για αυτήν να καταλάβει γιατί ο Γιώργος δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή γιατί η Ελένη είναι τόσο απογοητευμένη, και να τους βοηθήσει. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο κάθε πρωί, ή μετά το διάλειμμα, για να «θερμομετρήσουμε συναισθηματικά» την τάξη, δίνουμε σε κάθε παιδί την ευκαιρία να εκφράσει το συναίσθημα που νιώθει, την κατάσταση που βιώνει. Η δασκάλα δείχνει με αυτόν τον τρόπο σε κάθε παιδί ότι ανησυχεί και ενδιαφέρεται γι 'αυτό και έτσι συμβάλλει στη δημιουργία ενός ενσυναίσθητου και καλού κλίματος. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο για τα παιδιά να εκφράσουν προφορικά μπροστά σε όλους τους συμμαθητές τους το πώς αισθάνονται, να τολμήσουν να μοιραστούν λίγο από την εσωτερική τους κατάσταση με 60 μάτια στραμμένα προς αυτά. Γι 'αυτό δημιουργήθηκε ο παρακάτω πίνακας ο οποίος θα επιτρέπει στους μαθητές, με τη μορφή ενός τελετουργικού, κάθε πρωί, να κολλάνε τον μικρό τους χαρακτήρα, το πιόνι τους σε ένα από τα 4 πάνελ που αντιπροσωπεύει το συναίσθημά τους: χαρά, θλίψη, θυμό ή φόβο.

Αναπτύξτε το λεξιλόγιο και την αναγνώριση των συναισθημάτων


Και επειδή αυτά τα 4 βασικά συναισθήματα έχουν πολλές αποχρώσεις, το παρακάτω υλικό επιτρέπει στα παιδιά να προχωρήσουν περεταίρω στην ακριβή περιγραφή του τι αισθάνονται. Κάθε μία από αυτές τις 4 αφίσες προσφέρει λοιπόν άλλα επίθετα, που συνδέονται με το εν λόγω συναίσθημα. Για παράδειγμα η αποθάρρυνση δεν είναι η ίδια με την απογοήτευση, παρόλο που μας οδηγούν στο ίδιο συναίσθημα θλίψης. Έχοντας ένα μεγαλύτερο λεξιλόγιο για τα συναισθήματά μας, μας επιτρέπει να τα κατανοήσουμε καλύτερα αλλά και να τα "διαχειριστούμε" καλύτερα. Φυσικά, η συμμετοχή των μαθητών σε αυτή τη δραστηριότητα θα πρέπει να είναι ελεύθερη. Δεν θα ήταν σωστό να αναγκάσουμε τα παιδιά που δεν επιθυμούν να τοποθετήσουν το πιόνι τους στον πίνακα που αντιστοιχεί στη διάθεσή τους, αν δεν το επιθυμούν. Μελλοντικά μπορεί να αλλάξουν γνώμη και να θελήσουν να συμμετέχουν σιγά-σιγά… Σε κάθε περίπτωση, αυτή η δραστηριότητα στην τάξη θα είναι επίσης μια πολύ καλή βάση για συζήτηση. Καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους, μπορούμε να αναπτύξουμε αυτό το λεξιλόγιο των συναισθημάτων, αλλά επίσης, γιατί όχι να αναφερθούμε και σε γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή της τάξης, του παιδιού, της κοινωνίας, τα οποία θα σας κάνουν όλους να μοιραστούμε το ίδιο συναίσθημα χαράς/λύπης/θυμού... Εν ολίγοις, ο "Πίνακας συναισθημάτων" θα επιτρέψει σε όλους τους μαθητές να εντοπίζουν πιο εύκολα τα συναισθήματά τους, αλλά και εκείνα των άλλων, να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους και με ολόκληρη την τάξη τους!


Πιο συγκεκριμένα, πώς λειτουργεί;

Το υλικό αποτελείται από 4 αφίσες των βασικών συναισθημάτων (χαρά/φόβος/λύπη/θυμός). Κάθε πρωί, οι μαθητές κολλάνε το πιόνι τους στο συναίσθημα που νιώθουν. Υπάρχει επίσης μία πέμπτη αφίσα όπου μπορούμε να βάλουμε τα πιόνια των παιδιών που λείπουν και να συζητήσουμε το πως νιώθουν. Το κάθε παιδί μπορεί να φτιάξει το πιόνι του όπως θέλει, να το ζωγραφίσει, να κολλήσει μια φωτογραφία του, να γράψει το όνομά του κλπ. Και φυσικά, είναι ακόμα καλύτερο όταν ο δάσκαλος και η δασκάλα παίζουν το παιχνίδι και τοποθετούν επίσης το πιόνι τους στο συναίσθημα που νιώθουν. Η τελευταία σελίδα περιλαμβάνει συνώνυμα των τεσσάρων βασικών συναισθημάτων για να μπορούν τα παιδιά να γίνονται πιο συγκεκριμένα. Καλή διασκέδαση


Comments


bottom of page